Zapiekane placuszki ryżowe z serem nie tylko apetycznie wyglądają, ale i doskonale smakują. Medaliony mogą być także smacznym dodatkiem do sosu grzybowego.
Medaliony ryżowe
Składniki: 1 szklanka ryżu, 1/4 łyżeczki curry, 1 cebula, 1 jajko, 3 łyżki startego żółtego sera,1 łyżka masła, szklanka wywaru warzywnego, 3 łyżki oleju, sól, pieprz
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać curry, ryż, chwilę podsmażać, aż ziarna będą szkliste. Dodać wywar. Gotować ok. 15 minut, po czym odstawić w ciepłe miejsce, by ryż napęczniał. Kiedy ziarna wchłoną płyn dodać rozmącone jajko i ser, przyprawić solą i pieprzem. Całość delikatnie wymieszać. Zwilżonymi rękoma uformować placuszki, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Na wierzch każdego placuszka ryżowego można ułożyć podsmażone cieniutkie plasterki boczku albo drobno pokrojone warzywa (marchewka, cukinia), które będą dodatkową atrakcją dania.
Na wierzch każdego placuszka ryżowego można ułożyć podsmażone cieniutkie plasterki boczku albo drobno pokrojone warzywa (marchewka, cukinia), które będą dodatkową atrakcją dania.
***
Jeżeli i Ty, chciałbyś zostać dziennikarzem obywatelskim, zarejestruj swoje konto w naszym Systemie Dziennikarstwa Obywatelskiego. Utworzenie własnego profilu zajmie Ci tylko chwilę! Wystarczy że:
1. Zarejestrujesz Swoje konto. Wypełniając dane, pamiętaj o podaniu aktualnego adresu e-mail.
2. Kliknij na link aktywacyjny, który otrzymasz w e-mailu. Zaloguj się do serwisu.
3. Uzupełnij swoje dane, załóż swój profil i zacznij pisać!
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
z Braniewa #1697413 | 159.205.*.* 24 mar 2015 17:53
Świetny pomysł- zrobiłam-spróbowałam -pychotka. Dziękuję autorowi tego dania.Jak kolorowo zrobiło się na Braniewiaku -smacznie i twórczość dla podniebienia.
! odpowiedz na ten komentarz