Quantcast

Czwartek, 28 marca 2024. Imieniny Anieli, Kasrota, Soni

Medaliony ryżowe

2015-03-04 11:09:56 (ost. akt: 2015-03-05 15:41:31)

Autor zdjęcia: Aniela Hnatyszyn

Zapiekane placuszki ryżowe z serem nie tylko apetycznie wyglądają, ale i doskonale smakują. Medaliony mogą być także smacznym dodatkiem do sosu grzybowego.

Medaliony ryżowe
Składniki: 1 szklanka ryżu, 1/4 łyżeczki curry, 1 cebula, 1 jajko, 3 łyżki startego żółtego sera,1 łyżka masła, szklanka wywaru warzywnego, 3 łyżki oleju, sól, pieprz

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać curry, ryż, chwilę podsmażać, aż ziarna będą szkliste. Dodać wywar. Gotować ok. 15 minut, po czym odstawić w ciepłe miejsce, by ryż napęczniał. Kiedy ziarna wchłoną płyn dodać rozmącone jajko i ser, przyprawić solą i pieprzem. Całość delikatnie wymieszać. Zwilżonymi rękoma uformować placuszki, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

Na wierzch każdego placuszka ryżowego można ułożyć podsmażone cieniutkie plasterki boczku albo drobno pokrojone warzywa (marchewka, cukinia), które będą dodatkową atrakcją dania.

***
Jeżeli i Ty, chciałbyś zostać dziennikarzem obywatelskim, zarejestruj swoje konto w naszym Systemie Dziennikarstwa Obywatelskiego. Utworzenie własnego profilu zajmie Ci tylko chwilę! Wystarczy że:

1. Zarejestrujesz Swoje konto. Wypełniając dane, pamiętaj o podaniu aktualnego adresu e-mail.
2. Kliknij na link aktywacyjny, który otrzymasz w e-mailu. Zaloguj się do serwisu.
3. Uzupełnij swoje dane, załóż swój profil i zacznij pisać!

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: neli

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. z Braniewa #1697413 | 159.205.*.* 24 mar 2015 17:53

    Świetny pomysł- zrobiłam-spróbowałam -pychotka. Dziękuję autorowi tego dania.Jak kolorowo zrobiło się na Braniewiaku -smacznie i twórczość dla podniebienia.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz