Przed nami jedno z najpiękniejszych świąt w kalendarzu – Dzień Babci i Dziadka. W tych dniach większość z nas otacza ich ciepłą myślą i wspomnieniem beztroskiego dzieciństwa. Zwykle też w tym czasie przedszkola i podstawówki organizują specjalne akademie, a najmłodsi własnoręcznie przygotowują laurki.
Pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym
Składniki:
-mielone mięso cielęce 300 g
-marchewka (ok. 150 g)
- pomidory krojone w puszce około 250g
- jajko1 szt
-ulubiony makaron 500 g
-śmietanka 30 % 100g
- sól, cukier, pieprz do smaku
Mięso mielimy. Marchew obieramy, tarkujemy na drobnej tarce. Oba składniki łączymy, dodajemy jajko i przyprawiamy. Z otrzymanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładamy je na chwilę do lodówki. W rondlu nastawiamy około 0,5 l wody (można do wody dodać kostkę rosołową) i po zagotowaniu wrzucamy kulki mięsne. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, po czym odlewamy większą jej część, dodajemy krojone pomidory z puszki i gotujemy 10 minut na bardzo małym ogniu. W międzyczasie, w osobnym garnku gotujemy makaron. Po 10 minutach do naszego sosu z pulpetami dodajemy śmietankę i gotujemy do zgęstnienia. Całość przyprawiamy i łączymy z ugotowanym i odcedzonym makaronem.
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki:
-1 opakowanie ciasta francuskiego
-1 łyżka stopionego masła
-3 łyżki cukru
-2 łyżeczki cynamonu
-1 jajko
Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy roztopionym masłem. Posypujemy cukrem i cynamonem, po czym zwijamy ciasto w rulon. Smarujemy rozmąconym jajkiem i kroimy na plastry grubości około1 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około15 min. Cukier i cynamon możemy z powodzeniem zastąpić innym nadzieniem, chałwą, dżemem lub masłem orzechowo-czekoladowym.
Jabłka nadziewane
Składniki:
- kilka dużych, ładnych jabłek,
- masło,
- miód,
- bakalie ( rodzynki, suszona żurawina, wiórki kokosowe, drobne orzeszki lub inne ulubione bakalie)
Jabłka myjemy i wydrążamy. Bakalie łączymy z niewielką ilością miodu. Otrzymaną masą napełniamy jabłka. Blachę smarujemy masłem, zalewamy niewielką ilością wody i układamy na niej jabłka. Tak przygotowane naczynie wypełnione jabłkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Owoce wypełnione mieszanką bakaliową należy piec około 40 minut, od czasu do czasu polewając sosem, który powstaje na blasze. Po upłynięciu tego czasu, gotowe jabłka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Ciasteczka "Raz, Dwa, Trzy”
Składniki:
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 300 g mąki wrocławskiej
- 1 żółtko
- szczypta proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dobrze wyrobić, jeśli ciasto będzie za gęste dodać łyżkę śmietanki. Włożyć ciasto do rękawa z grubą szprycą do kremu i na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia wyciskać ciasteczka w kształcie gwiazdki. Można też przygotowaną masę włożyć do lodówki by masło w cieście stężało po czym rozwałkować je i wycinać foremką. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni na złoty kolor. Upieczone ciastka możemy wykończyć lukrem lub roztopioną czekoladą.
Słodki bukiet
Składniki:
- rożki do lodów,
- słodka śmietanka 30%,
- cukier - puder,
- fix do bitej śmietany,
- Kolorowe żelki , pastylki, drażetki i inne kolorowe nie zbyt twarde słodycze dostępne obecnie
Słodką śmietankę mieszamy z cukrem - pudrem i fiksem, całość ubijamy mikserem. Otrzymaną masą napełniamy rożki do lodów, następnie z żelków i innych słodyczy układamy na bitej śmietanie wzory kwiatów, tak by powstał bukiet.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez